ძველ რომსა და საბერძნეთში პიტნას ჰაერის არომატიზატორად იყენებდნენ: მისი წვენით წმენდნენ იატაკს, იბანდნენ ხელებს, ხოლო კონებს ოთახის კუთხეებში ჰკიდებდნენ. მიაჩნდათ, რომ პიტნის სურნელი გონებრივ შესაძლებლობებს ზრდიდა, ამიტომ მეცნიერები პიტნის გვირგვინს ატარებდნენ...
სიცოცხლის ფესვი ეს მცენარე სასიცოცხლო ენერგიასთან ასოცირდება. როგორც ჩანს, არც ჩინელებს გამორჩენიათ მისი უნიკალური თვისება, დაატრიალოს ორგანიზმში ენერგიის ქარიშხალი, და ამიტომაც უწოდეს “სიცოცხლის ფესვი”. იქნებ უკვე მიხვდით კიდეც – ლაპარაკია ჟენშენზე...
სამფერა იისგან დამზადებულ პრეპარატებს ანთებისა და ხველის საწინააღმდეგო ეფექტი ახასიათებს. გარდა ამისა, მისი ნაყენი მეტად სასარგებლოა თირკმელებისა და საშარდე გზების დაავადებისას...
ქაცვის კენკროვან ნაყოფს დიდი ხანია იცნობენ. გარდა იმისა, რომ მისგან ძალზე გემრიელი სასმელი მზადდება, იგი ძლიერ სასარგებლოცაა. ქაცვი მდიდარია C, B1, B2, B6, P ვიტამინებით, ნიკოტინისა და ფოლიუმის მჟავებით, კაროტინით, კალიუმით, კალციუმითა და სხვა მიკროელემენტებით, უჯერი ცხიმოვანი და ორგანული მჟავებით, ფლავინოიდებით...